Engineering

Stofzuigermond

Samen met een klant uit de nucleaire sector ontwikkelden we een aansluitstuk voor een stofzuiger voor gebruik onder water. Deze stofzuiger wordt gebruikt om RVS spanen op te zuigen die ontstaan tijdens het verwerkingsproces onder water. Daardoor belanden de spanen niet meer onderaan in het waterbad.

Samen met de klant zijn we gestart met het ontwerp van het model. Vervolgens werden verschillende stromingssimulaties op het ontwerp uitgevoerd om het ontwerp verder op punt te stellen om nadien een 3D-print van het ontwerp te maken voor prototyping.

Contacteer ons
Stofzuigermond

Ontwerp

Bij het ontwerpen van de stofzuigermond zijn we verschillende varianten gaan testen door middel van flow simulation om zo te komen tot het optimale model dat aan alle vereisten voldoet. Eén van deze ontwerpvereisten was bijvoorbeeld dat de zuigmond met een gemiddelde zuigsnelheid van 25m³/u zowel de grote als kleine spanen kan opzuigen, rekening houdend met een maximum valsnelheid van 0,2m/s.

Flow Simulation

Er werden verschillende mondopeningen uitgewerkt om een zo optimaal mogelijke flow te bekomen. Op elk van deze openingen werd een flow simulation toegepast. De resultaten hiervan werden gebundeld in een technisch rapport dat aan de klant bezorgd werd.

Uiteindelijk werd een gunstig model verkregen dat de spanen zal opzuigen met een aanzuigsnelheid van ongeveer 4,5 m/s water rond het bewerkingsproces en bij een valsnelheid van de spanen van 0,2 m/s.

3D Print

Omwille van de complexiteit van het stuk werd een prototype gemaakt met onze 3D printer. Op die manier kon het geheel uitgetest worden. Het uitverkoren model uit de flow simulation werd uitwendig nog aangepast in functie van de printbaarheid en er werden extern ook zaken toegevoegd om de zuigmond te kunnen monteren in het geheel.