Engineering Consulting

Op zoek naar onafhankelijk advies om je bedrijf te optimaliseren? Via engineering consulting haalt Caden het beste uit je software, systemen en personeel.

Consulting begint met een een audit waarbij een expert van Caden de huidige situatie en manier van werken grondig analyseert. Het doel is een gefaseerd verbeterplan voor te leggen met concrete stappen die leiden tot een betere, snellere en eenvoudigere werking. Bovendien legt het rapport uit hoe je bijvoorbeeld door SolidWorks in te zetten je processen kan optimaliseren. Dit door onder andere je files en de opbouw van de componenten (bibliotheek) beter de structureren.

Capaciteitstekort?

Een tijdelijk capaciteitstekort in je tekenkamer? Onze medewerkers zijn snel inzetbaar dankzij hun ruime praktijkervaring en expertise in softwarepakketten als Solidworks en diverse andere CAD-pakketten.

Contacteer ons
Engineering Consulting

Engineering & reverse engineering

Efficiëntie - innovatie - optimalisatie

Caden ontwerpt niet alleen nieuwe tools en machines maar brengt ook bestaande machines in kaart. Onze engineering projecten bieden een antwoord op mechanische uitdagingen in diverse sectoren, van farmacie en chemie tot zwaar hijswerk en traditionele machinebouw. In alles wat we doen streven we hoogstaande ontwerpen en technologische innovatie na.

Engineering & reverse engineering

Knowledge-based engineering

Doe beroep op de kennis en skills van Caden voor al je engineering, CAD-tekenwerk of voor de verbetering van je machineveiligheid. Ook het digitaliseren van een productlijn om je sales team te ondersteunen bij presentaties op een tablet behoort zeker tot de mogelijkheden.

Op basis van de verkregen informatie ontwerpt Caden een gedetailleerd concept. Indien nodig voeren we eerst een voorstudie van een machine(onderdeel) uit. Naast design besteden we veel aandacht aan de esthetische uitstraling, gebruikersinteractie en -ervaring én duurzaamheid.

Een cruciaal onderdeel van een digitaal ontwerpproces is een volledig virtueel 3D-model van een fysiek object. Dankzij deze digital twin kan een onderdeel in korte tijd vereenvoudigd worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het verlagen van het gewicht met als resultaat een slimmer en goedkoper productieproces.

De volledige assemblage gebeurt in onze eigen ‘makerspace’. Heel vaak resulteert dit in het fysiek bouwen van een prototype of de nummer één van een serie door Caden.

Dankzij de ruime ervaring en een diepgaande kennis van CAD zijn de ingenieurs van Caden de geknipte partij om jouw innovatietraject in goede banen te leiden en te ondersteunen. In het hele engineeringsproces hecht Caden veel belang aan overleg tussen jou als klant en ons team.

Reverse engineering

Caden analyseert bestaande machines of onderdelen. Een inmeting of 3D scanning brengt de machine nauwkeurig in kaart. Dankzij een ruime technische kennis en ervaring met CAD, kunnen nieuwe onderdelen snel en precies geproduceerd worden.

De meting verloopt bij voorkeur met een 3D-laserscanner. De resultaten (parts) worden statisch en dynamisch met elkaar in verband gebracht en de details worden vastgelegd in een digitale samenstelling (assembly). Op deze manier worden de data verkregen waarmee 3D-printers en CNC-bewerkingsmachines aangestuurd kunnen worden.

Aan de hand van al deze informatie, kunnen onderdelen getest worden op kracht, materiaalspanning of vervorming. Ze kunnen bovendien ook gebruikt worden voor de creatie van productie- en montagetekeningen.

Caden stockeert je bestaande machine in hun magazijn ter plaatse gedurende de volledige looptijd van het engineeringstraject.

Heavy lift & transport engineering

Caden specialiseert zich in het efficiënt en veilig verplaatsen van zware voorwerpen zoals bruggen, machines of zware lasten. Deze vorm van engineering wordt ook wel eens engineering van operaties genoemd en is erg vergelijkbaar met engineering van machines. Beiden zijn immers gebaseerd op dezelfde basisprincipes. Onze ingenieurs beschikken over een brede expertise in 3D-simulaties en een uitgebreide ervaring op dit specifieke terrein.

Heavy lift en heavy transport engineering zijn specifieke opdrachten. Op basis van een studie zorgt Caden voor de beste oplossing die bestaat uit een lifting plan in 3D of een uitgebreid lifting dossier. Het plan of dossier bevat een advies, een stap-voor-stap beschrijving van de operatie en de info van alle nodige tuigen zoals kranen en transport.

Indien nodig ontwerpt Caden ook nieuwe hijstools aangepast aan de specifieke situatie. Dat kan gaan van eenvoudige, maar sterke haken tot volledige hijsopstellingen.

Hijs- en transportplannen zijn toe te passen in de meest uiteenlopende sectoren. 

  • (Petro)chemie
  • Onshore wind energy
  • Powerplant construction projects
  • Civil construction or demolition
  • Plant stops: maintenance, shut down, turn arounds, …
  • Offshore wind: load out in havens en module yards
  • Heavy ore exceptional transport (by use of SPMTs)
  • Mobile 30-1200t– mobile tower 40-60m– crawler cranes up to 1250T
Heavy lift & transport engineering

Computer Aided Engineering (CAE)

Bij Computer Aided Engineering (CAE) wordt gespecialiseerde software ingezet om een productdesign te verbeteren of engineering problemen op te lossen. Het is een divers werkterrein, waarin Caden over een uitgebreide expertise beschikt. Denk daarbij aan flow simulation, industrial design automation en Finite Element Method/Analysis (FEM/FAM) sterkteberekeningen.

Met behulp van een digital twin, FEA simulaties en CAD tools, kunnen onderdelen vereenvoudigd worden. Zo produceer je slimmer en nemen het gewicht en de kosten van een product af. De meeste organisaties hebben deze tools vaak al in hun bezit maar het ontbreekt hen aan de kennis en inzichten om ze op een efficiënte manier in te zetten.

De terugverdientijd van een investering in Computer Aided Engineering is kort. Met deze techniek maak je op korte termijn een aantal quick wins zichtbaar die het rendement van je productie kunnen verbeteren.

Prototyping

Een innovatief idee dat je in de realiteit wil omzetten? We beginnen van nul en gaan samen met jou de uitdaging aan om een prototype uit te werken. Geen idee is te gek!

Contacteer ons

Productdesign

Is je product minder industrieel of technisch dan een volledige machine? Ook dan is Caden je ideale partner. Onze productontwikkelaars staan je bij tijdens de ontwikkeling van je product waarbij een heel ontwerptraject doorlopen wordt, van idee tot concept of productie. We passen hier innovatieve technieken toe om zo tot een vernieuwend en uniek product te komen. Door ingenieurs bij het ontwerptraject te betrekken, verzekeren we bovendien dat het eindproduct ook technisch zijn mannetje kan staan.

Productdesign

3D-scanning

Heb je ultra-nauwkeurige meetresultaten nodig van een product? Met een 3D-scan worden allerlei producten of ruimtes grondig en exact driedimensionaal gescand. Het resultaat is een nauwkeurig 3D model dat nadien vergeleken kan worden met een origineel 3D model om op die manier de verschillen tussen theorie en praktijk in kaart te brengen. Zo’n scan kan ook gebruikt worden als hulpmiddel in een ontwerpproces. Van machines zo groot als een trein tot onderdelen die kleiner zijn dan een hand, het aantal mogelijkheden is quasi eindeloos. Enkele praktische toepassingen zijn o.a. het scannen van een fabriekshal met lopende leidingen of van onderdelen waarvoor je een hijstool gaat ontwikkelen.